Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJhimagepopup has a deprecated constructor in /home/boekbandkunst.nl/www/plugins/content/jhimagepopup/jhimagepopup.php on line 14

Leporello in overslagdoos


De voor- en achterzijde van de leporello is uitgevoerd in leer. De bedrukking is gemaakt op de verguldpers in blinddruk. Voor het binnenwerk heb ik 280 grams karton gebruikt in de kleur crème.
De overslagdoos is uitgevoerd in half leer met leren hoeken en een handgemaakt marmerpapier. Aan de binnenzijde is het gesplitte leer gebruikt van de voor- en achterkant van de leporello.

Boek, Wilhelm Busch

Het binnenwerk is gerestaureerd en daarna opnieuw gebonden als bandzetter in een heel linnen band. Voorzijde en rug bedrukt met een oranje kleurfolie. Handbestoken kapitalen met zijde.
De overslagdoos is in heel linnen uitgevoerd met leren hoeken. Ook hier zijn voorzijde en rug bedrukt met een oranje kleurfolie. In de doos is het stempel, wat gebruikt is voor boek en doos, geïntegreerd.

Boek, Micheline de Bellefroid, over het leven en werk van een Franse boekbindster

Franse band in heel leer uitgevoerd. Voorzien van vier brede ribben, blinddruk en leeropleg. Ook de ribben zijn bekleed met leer. De kapitalen zijn handbestoken met zijde. De schutbladen zijn door mij gemaakt en uitgevoerd in goud en acryl. De kaders aan de binnenzijde zijn in blinddruk en met leer opgelegd.  De overslagdoos is geheel in linnen uitgevoerd met op de voorzijde titel  en kader in blinddruk. Op de rug is de titel in 23 krt, goud gedrukt. Aan de binnenzijde spiegels in velours.

Zeven boeken in foedraal

 

Zeven thrillers uitgegeven over een periode van zeven jaar en geschreven door drie auteurs.
De boeken werden door de Deventer uitgever Artnik in losse katernen uitgegeven om boekbinders in staat te stellen daar een mooi boek van te maken. Jaarlijks werden de resultaten op de boekkunstbeurs in Leiden tentoongesteld. Ik heb ze opgespaard zodat de serie van de 7 Deventer moordzaken kompleet waren. Ze zijn gebonden als franse band in half leer met een doorlopend patroon op de rug, welke een grote bloedplas moet voorstellen. De titels van de boeken staan in een bloedplas die voor elke titel anders is. Het sierpapier is in zeven kleuren gebruikt voor platten en schutbladen. De boeksnede is grijs geverfd en de kapitalen in twee kleuren leer uitgevoerd. Aan de binnenzijde is een leren kneep aangebracht.
Het foedraal is in vijf kleuren sierpapier uitgevoerd met aan de voorzijde een afwerking van leer en ronde hoeken.

Boek, Sacerdotium Umbrae Mortis

Serie van 10 boeken, gebonden in een heel leren band, als bandzetter met een ronde rug. De rug is voorzien van 5 ribben, de snede is gekleurd. Voorzijde van de band en de rug is voorzien van persvergulding met 23 krt. goud. Op de achterzijde van de band is het kader van de voorzijde in blind gedrukt. De lijntjes boven en onder de ribben is handvergulding.

Omslag/map

Omslag gemaakt voor een studieopdracht. Opdrachtgeefster was gefascineerd door het ontwerp wat ik had gemaakt voor het boek Vormgeving in Hout. Zij wilde dat in de vorm van een omslag/map voor haar studieopdracht wat o.a. meekreeg het rapport in te leveren in een bijzonder omslag.
Voor- en achterkant bestaan elk uit 49 vierkantjes uitgestanste stukjes fineer welke in 3 lagen is samengesteld (op elkaar gelijmd). Totaal formaat 31 x 31 cm. Het gebruikte leer voor de rug is gelijk aan de verbindingsstukjes tussen de blokjes. Aan de binnenzijde is een insteekhoes bevestigd.

Boek, The real van Gogh the artist and his letters.

Franse band in heel Valencia geitenleer. Op de voorzijde, overlopend over de rug naar de achterzijde, is het schilderspalet van van Gogh op schaalgrote handmatig in handvergulding aangebracht. Eveneens het kader op voor- en achterzijde.
Op het palet zijn plakken suéde, als zijnde verf, aangebracht. De titel van het boek is op de voorzijde in blinddruk aangebracht. Het boek heeft een leren kneep en er is handmarmer voor de schutbladen gebruikt.
Rondom het schutblad is een handverguld kader aangebracht. De snede is rondom gekleurd in twee kleuren en daar overheen is een fantasie vergulding gemaakt. De kapitalen zijn handbestoken met zijde.
De overslagdoos is in linnen uitgevoerd met het zelfde handmarmer als de schutbladen. Op de rug en voorzijde van de doos is de titel met zwarte folie gedrukt.

Boek, Your days, My days.

Boek over leven en werk van de bekende hedendaagse Engelse schilderes Sherree Valentine Daines.

Franse band in heel Valencia geitenleer met leer opleg in vele kleuren, handmatig aangebrachte open- en dichte cirkels in diverse diameters in zilver foliedruk en blinddruk. Gekleurde boeksnede met aan de kop foliedruk in zilver en handbestoken kapitalen van zijde. Leren knepen en handbeschilderde schutbladen.

De overslagdoos is uitgevoerd in half leer met leren hoeken. Rug bedrukt in zilverfolie en leeropleg. Op de voor- en achterzijde is het origineel omslag van het boek gebruikt.

Twee fotoalbums in overslagdoos.

Gemaakt ter gelegenheid van de 30e verjaardag van onze zoons Patrick en Roy.
Geheel leren band met leerinleg, persvergulding op de rug en handvergulding op voor- en achterplat en rug. De kapitalen zijn handbestoken met zijde.
Over het ontwerp: de drie rechthoeken, 2 in leer en 1 in handverguld kader, staan voor 3 decennia. De 15 horizontale lijnen op voor- en achterplat staan voor 30 jaren.
De bijpassende overslagdoos met opbergvak, is uitgevoerd in half leer. Het sierpapier voor boeken en dozen is speciaal voor dit object gemaakt door de Deense papierkunstenares Vibeke Bak Hansen.

Boek, Anthony Dowd Collection of Modern Bindings.

Franse band in heel leer met leeropleg, handvergulding op de voorzijde tot half doorlopend op de rug, aansluitend blinddruk op achterzijde in spiegelbeeld.
Het middenvlak op de voorzijde is draaibaar en heeft de titel op beide kanten in paarse folie, persvergulding. De bijpassende overslagdoos is in half leer uitgevoerd. Op de rug is leeropleg toegepast de titel is in gele en paarse folie gedrukt op de verguldpers. De hoeken van doos en deksel zijn in leer uitgevoerd.

Fotoalbum in overslagdoos voor een huwelijk.

Boek geheel uitgevoerd in leer. Op de voorzijde een kader in handvergulding.
Harten en tekst in persvergulding. Formaat 40 x 40 cm!!
De doos is uitgevoerd in half leer met op de rug en voorzijde persvergulding. In de doos zijn 2 vakken aangebracht voor het opbergen van een receptiealbum, toesprakenboekje, liturgieboekje en dinerboekje. De hoeken van doos en deksel zijn van leer en voorzien van gouden lijnen in handvergulding.

Gastenboek

Gemaakt voor Museum Meermanno, Museum van het boek in Den Haag.
Franse band in heel leer met dubbele valse ribben. Leeropleg, hand- en persvergulding. Twee titelschildjes op de rug. Papier binnenwerk is oud hollands papier met schepranden, deze heb ik rondom gekleurd. Kapitalen zijn handbestoken met zijde.
Papier voor de spiegels (schutbladen) heb ik speciaal voor dit boek zelf gemaakt.

De boekband als kunstobject.

De boeken die Gerard Hartman maakt zijn uniek, daar is geen tweede van. De ontwerpen maakt hij zelf. Als u een boek wilt laten maken, dat kan een gastenboek zijn een dagboek of een jubileumboek maar ook een fotoalbum of een liber amicorum, luistert hij naar uw wensen en laat vooraf een ontwerp zien. Hij werkt het liefst met leer en exclusief handgemaakt gedecoreerd papier. Ook maakt hij zelf sierpapier. Vaak wordt hand- en persvergulding op de boekband aangebracht.

Boek, The real van Gogh the artist and his letters.

Franse band uitgevoerd in heel leer. Op het voorplat is een voorstelling in vele kleuren leer aangebracht, na een schilderij van van Gogh welke ook op het omslag van het originele boek is gebruikt. Om de voorstelling heen zijn blinde lijnen aangebracht. Het kader is handvergulding. De titel is in blinddruk aangebracht op de verguldpers. De achterzijde is voorzien van een blind kader.
Het boek heeft handbestoken kapitalen van zijde en gouddraad. De snede is rondom geverfd en voorzien van een brede gouden lijn die doorloopt tot het kapitaal en daar overgaat in gouddraad. De binnenzijde is voorzien van een leren kneep, handgemaakt batik papier waar omheen een gouden kader is aangebracht.
De overslagdoos is uitgevoerd in half leer met leren hoeken. De titel op de rug is in blind- en gouddruk uitgevoerd op de verguldpers. Op voor- en achterzijde van de doos is het omslag van het originele boek verwerkt. Voor de binnenzijde is het gesplitte leer van het boek gebruikt.

Boek, Tussen brons en lood

Voor dit boek, over de bijzondere grafisch kunstenaar Ben Joosten, die ik persoonlijk goed ken, heb ik een bijzonder ontwerp gemaakt waarin niet alledaagse materialen zijn verwerkt. Het is een Gonet-binding waar de initialen B J duidelijk naar voren komen. Voor de rug is koeienmaag gebruikt en brons en zilverkleurig (lood kleurig) op de platten.
De naaibanden en een reepje op de platten  zijn van reptiel-leer. Het groen-zwarte papier is vintage en meer dan 100 jaar oud.Voor de schutbladen heb ik het originele omslag van het oplage boek gebruikt dat Ben zelf heeft gedrukt. De titel op de voorzijde is op de verguldpers gedrukt.

Boek, blanco inhoud

Franse band uitgevoerd in heel leer. Op voor- en achterplat zijn de initialen G H aangebracht in 10 kleuren leer ingelegd (5 per letter). Het kader op voor- en achterzijde en het verbindingsstuk in de letter H, is handvergulding. Kopsnede is geverfd en bewerkt met 3 patronen in goud en cirkels in foliedruk. Kapitaal is handbestoken met zijde.
Op de binnenzijde, voor en achter, is een zandloper aangebracht met inleg van dezelfde 10 kleuren leer als op de buitenzijde van het boek. Rondom is een bogenkader aangebracht met leerinleg. Het boek is bedoeld om herinneringen in op te schrijven.

Boek, Jacob Demus, The Complete Graphic Work 1983-2005

Franse band in heel Valencia geitenleer voorzien van ribben. Voorplat: leerinleg en –opleg en voorzien van hadvergulding. Achterplat: zelfde patroon als voorplat geheel in blinddruk. Leren titelschild, handbestoken kapitalen. Binnenzijde: voorzien van leren kneep, handmarmer en hadvergulding.
Overslagdoos uitgevoerd in half leer en voorzien van pers- en handvergulding.

 

Boek, De houtsneden van Jan Franken PZN.

Franse band in heel Valencia geitenleer met drie kleuren leeropleg. Handvergulding en blinddruk, overlopend op rug en achterzijde en aan de voorzijde naar de binnenkant. Binnenzijde handvergulding. Boek is voorzien van een leren kapitaal.
De overslagdoos is uitgevoerd in half leer met rugtitel in blinddruk,
leren hoeken en blinde lijnen.

Boek, Van Geluk gesproken

Jubileum uitgave ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Aannemersbedrijf Geluk.
Oplage 750 ex. waarvan 4 ex. gebonden in heel Valencia geitenleer,
als luxe bandzetter. Band voorzien van 6 “G’s” , het logo van het bedrijf en staat voor 6 generaties Geluk, in blinddruk uitgevoerd. Een logo is met geel leer opgelegd en voorzien van een goud kader, de jubilerende generatie.
Overslagdoos: in half leer uitgevoerd met rugtitel, persvergulding. Sierpapier: is handmatig gemaakt met het stempel van het logo, met een mengsel van stijfsel en acrylverf. Voor de spiegels van de doos is het gesplitte leer van de boekbanden gebruikt.

Boek, Vormgeving in hout

Boek met opgezette platten. De platten bestaan uit 3 op elkaar geplakte repen fineer. De houtsoorten zijn Essen/Olijf en Pan Ferro. Titel op de leren rug en plat zijn persvergulding. Leren kapitalen.Het foudraal is uitgevoerd in half leer en sierpapier gelijk aan de schutbladen.

Fotoalbum en gastenboek in overslagdoos gemaakt ter gelegenheid van een huwelijk

Fotoalbum is uitgevoerd in geheel blauw leer. Bindwijze is boek met opgezette platten met leren kneep en handbestoken zijde kapitalen. Voorzijde roos en tulp in 14 kleuren leer opgelegd. Voor- en achterzijde kader in handvergulding. Formaat boek 40 x 40 cm. Gastenboek is uitgevoerd in geheel blauw leer als fotoalbum, duitse bindwijze met handbestoken zijde kapitalen. Tekst in persvergulding, kader in handvergulding.
Overslagdoos is uitgevoerd in half leer met opbergvak voor gastenboek. Naam en datum op de rug zijn in persvergulding, lijn op voor- en achterzijde in handvergulding. Doos en deksel zijn voorzien van leren hoeken