Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJhimagepopup has a deprecated constructor in /home/boekbandkunst.nl/www/plugins/content/jhimagepopup/jhimagepopup.php on line 14

Vergulden

Vergulden kan op twee manieren. Het kan handmatig met letters, stempels of fileten, we spreken dan over handvergulding. Ook kan op een verguldpers titels, ornamenten of lijnen aangebracht worden op de boekband. Als de band van leer gemaakt is gebruiken we altijd 23 karaat goud. Dit goud kan op een folie aangebracht zijn, gemakkelijk te verwerken, of bladgoud 0,007 mm dun. Voor het handvergulden ben ik in het bezit van een rol- en lijnfileten en verschillende stempels.

Voor het persvergulden ben ik sinds 2009 in het bezit van een zeer grote collectie letters, ornamenten en lijnen. Deze collectie komt van Buchbinderei Hermann Scheibe uit Wenen. Een boekbinderij die na meer dan 100 jaar in de jaren 80 van de vorige eeuw is gestopt met haar aktiviteiten. Het meerendeel van de collectie is meer dan 100 jaar oud en verkeerd in een uitstekende staat. 50 Procent van de collectie, meer dan 200 laden, staan bij mij in het atelier. De andere 50 procent is in het bezit van de heer Andre Bovenschen te Veenendaal. Deze collectie is uniek in Europa. Het geheel is gedocumenteerd in 5 dikke boeken, alles op 100 procent afgedrukt. Voor het drukken met dit materiaal heb ik een verguldpers die eveneens meer dan 100 jaar oud is met een drukformaat van 30 x 44 cm !!!